Onderhoud van de accu
Onderhoud van de Ni-MH Batterij & Li-ion Batterij
Heb u de batterij nog recent opgeladen? Als u de afgelopen 2-3 maanden de batterij niet meer heeft opgeladen, dan wordt het tijd om dat weer een keer te doen. Het opladen van de batterij zorgt voor een langere levensduur van de batterij, voor beter prestaties en voorkomt beschadigingen.
Aanbevelingen voor opslag
• Batterijen moeten voor gebruik worden opgeladen.
• Probeer de batterijen niet opzettelijk te verhitten of te beschadigen. Ze kunnen dan barsten, waardoor er giftige stoffen vrij kunnen komen.
• Probeer de batterij niet uit elkaar te halen. Stuur hem op naar een professional, bijvoorbeeld naar Piet van Meel.
• Sla de batterij op een koele en droge plek op. Ontlaad de batterijen altijd voordat ze worden opgeslagen of vervoerd.
• Laat de batterij minimaal één keer in de 3 – 6 maanden een complete cyclus van laden en ontladen ondergaan. Daarmee wordt de kwaliteit van de batterij behouden ook als deze voor een langere periode wordt opgeslagen.
• In het geval u ongebruikelijke geluiden hoort, variatie in de temperatuur constateert of er materialen uit de batterij lekken, stop dan onmiddellijk met het gebruik van deze batterij.
• Zorg er voor dat de batterij in een koele, goed geventileerde ruimte wordt opgeslagen en niet in direct contact met zonlicht komt.
Oplader aangesloten houden ?
In de handleiding van de Sparta Ion staat dat u de oplader aangesloten moet houden, ook als de accu vol is. Dat is niet perse noodzakelijk, er gaat niets fout als u dat een keer een tijdje niet doet.
De reden is de volgende: batterijen hebben een zelfontlading en na verloop van tijd daalt de spanning. Er zitten in de Sparta Ion 20 NiMh batterijen. Bij de ene batterij gaat het zelfontladen sneller dan bij de andere. Daardoor ontstaat er spanningsverschil tussen de batterijen onderling. De software in de accu merkt dit en geeft dan een error-melding af. De fiets doet het dan niet meer! Als de oplader aangesloten blijft werkt de oplader niet continu. Hij stopt als de batterijen vol zijn. Zakt de spanning echter door zelfontlading dan gaat de oplader (IP30) aan het werk, en na de oplading zijn alle batterijen even vol. Dit heet “egaliseren” en voorkomt spanningsverschil.
Nieuwe batterijen opladen
Laad nieuwe lithium-ionbatterijen de eerste drie keer volledig op Nieuw li-ionbatterijen werken het best als zij de eerste drie keer volledig worden opgebruikt en geladen. Laat een batterij de eerste drie keer dus helemaal leeglopen. Of zoveel mogelijk leeg, omdat je natuurlijk graag met een ondersteunende accu thuis wilt aankomen. Na die drie keer is de hoogste capaciteit van de accu bereikt.
Verder
Voorkom gebruik van een accu die ijskoud is en laat hem ook niet te heet worden. Al te hevige schokken zijn ook niet goed voor de accu.